mreza.enekretnine.com

mreza.enekretnine.com

Milos je napisao lepa iskustva u vezi sa sajtom agencije. Mene zanima kakvo je Vase misljenje u vezi sa sajtovima agenata? Ova opcija je jako popularna u Americi, ali oni su po prirodi egocentricniji od nas sa ove strane bare. Kod njih je sve uvek "Ja pa Ja", ali opet kod njih agenti verovatno mogu vise i da zarade. U svakom slucaju svaki od njihovih agenata ima svoj sajt i posluje malte ne kao odvojena firma. Da, on i dalje ima veze sa glavnom firmom, ali nastupa prilicno samostalno.

Views: 41

Reply to This

Replies to This Discussion

Ja mislim da je to odlicna ideja, ali pitanje je - kako bi to nasi sefovi i direktori shvatili i prihvatili??? :)
Jeste to dobra ideja ali smo mi jos uvek jako daleko od toga... na zalost. Nasi kupci (mislim na "domace" kupce) su tek, unazad, par godina poceli da se koriste internetom, kao jos jednim vidom informisanja, da bi sto lakse dosli do zeljene nekretnine. Da bi tako nesto i kod nas zazivelo, potrebno je mnogo vise posetilaca sajtova, i uopste kupaca-korisnika interneta, da bi sve to imalo smisla. Mozda gresim, ali to je moje misljenje.
Marina, ne gresis, posetilaca je manje nego sto bismo voleli da ih bude, ali jedno je sigurno. Poseta ce da raste, brzo ili sporo, skoro da je svejedno, sigurno je 100% da ce da raste. Mi na portalu www.enekretnine.com vidimo porast poseta,a pri tome ne mislim da je poseta vise samo jer mi dobro radimo svoj posao, nego i zato sto je i generalno vise ljudi na internetu.
S druge strane i mi smo pomalo krivi sto im nismo ponudili nista kvalitetno, azurno i tacno, ali evo, radimo da se i to promeni.

Marina Kolarić said:
Jeste to dobra ideja ali smo mi jos uvek jako daleko od toga... na zalost. Nasi kupci (mislim na "domace" kupce) su tek, unazad, par godina poceli da se koriste internetom, kao jos jednim vidom informisanja, da bi sto lakse dosli do zeljene nekretnine. Da bi tako nesto i kod nas zazivelo, potrebno je mnogo vise posetilaca sajtova, i uopste kupaca-korisnika interneta, da bi sve to imalo smisla. Mozda gresim, ali to je moje misljenje.
Ja se nadam da svaki sef i direktor razume jezik biznisu i da ume da prepozna sansu za zaradu i bolje poslovanje. Ja bih ih prvo uputio i pozvao da posete ovaj sajt, da vide o cemu se raspravlja, da se prikljuce, da nauce, pa onda razmisle i vide sta im je ciniti.
Secam se, pre 10 godina, ili malo vise u kompjuterskom biznisu glavni je bio onaj koji ima debeli katalog sa imenima rezervnih delova recimo proizvodjaca DEC. Ostali su mogli da se slikaju jer nemaju informaciju. To je odavno prestalo da bude tako u mnogim industrijama, pa ce prestati da bude i u nekretninama.

Jelena said:
Ja mislim da je to odlicna ideja, ali pitanje je - kako bi to nasi sefovi i direktori shvatili i prihvatili??? :)
To bi bio napredak, pravi... ali treba imati u vidu da se npr od nekih 150 registrovanih agencija u Novom Sadu tek nekih 20-tak oglasava putem interneta, a mozda 4 ili 5 azurira svoje podatke (tu bi ti Vladimire mogao da posvedocis, verovatno imas uvid na svom portalu o tome). Dakle, hteo sam da kazem da agenti slabo koriste internet i njegove mogucnosti, mozda iz neznanja, mozda zbog toga sto sefofi ne zele takvu vrstu reklame jer ne znaju sta ona donosi...

Ovo bi mogao biti trenutak za pokrenuti takav vid decentralizacije u agencijama i videti sta ce biti, mislim da bi to bilo dobro!
Jeste da na papiru verovatno ima 150 agencija u Novom Sadu, ali pitanje je koliko ih je od tog broja aktivno, opremljeno, strucno i sposobno da ukapira da je vreme da se nesto promeni. Evo ti primer. Mi smo u ulici Petra Drapsina i nedaleko od nas kancelarije (sa ulice) imaju Sky Nekretnine. Ja sam, posto smo komsije i bilo mi je zgodno, nekoliko puta ulazio kod njih i pokusavao da im objasnim sta je to cime se bavim, ali tamo sedi par zena u strikanim dzemperima i vrti neke sveske, a i to kad su tamo, a i to kad nisu valjda zauzete pristavljanjem rucka u prostoriji iza kancelarije.
Imaju one reklame, mislim na b92, kad kazu gde sve knjiga moze da se kupi i na kraju dodaju...i u SVIM BOLJIM KNJIZARAMA...kao da hoce da kazu, ako nemas ovu knjgu, onda nisi dobra ili bolja knjizara.
Kad bolje razmislis i dodje ti tako. Ne moze agencija da se broji da je dobra, a da nema dobar sajt, ili da nema oglase po portalima, ili da nisu azurni...to je, po mom misljenju, jednostavno deo njihovog posla i ako ga ne rade, onda ne rade svoj posao. Uskoro cu postaviti post sa statistickim podacima sa sajta www.enekretnine.com ali za sada mogu da kazem da smo mi sa portala zadovoljni jer imamo sve bolje sagovornike u agencijama, a to je sustina.
Sto se promena u organizaciji agencija tice, mi smo tu da podrzimo korake koji ce unaprediti funkcionisanje trzista, ali ce dosta toga morati da urade agencije same.
Evo ti primer. Portal www.enekretnine.com (mozda i drugi ne znam) podrzava sledecu mogucnost. U administrativnoj aplikaciji je moguce uspostaviti odnos poverenja izmedju agencija, bilateralni ili multilateralni (izmedju dve ili izmedju vise agencija). Agencije same biraju sa kim zele da saradjuju. Jednom kada se takva sa radnja uspostavi mozemo da uradimo sledece. Na sajtu prve agencije nalaze se oglasi i ostalih agencija (vise oglasa bolji sajt), a u administrativnoj aplikaciji prva agencija takodje moze da ima uvid u ponudu ostalih agencija sa kojima je odlucila da saradjuje.
Pogresno bi sad bilo odmah u tome traziti probleme. Te, video mi je sliku, ukrao musteriju i sl. Ajde da racunamo da sve to moze da se organizuje i da odredjeni nivoi zastite mogu da se postave tako da svi budemo bezbedni.
Ako takva mogucnost vec postoji da li mislis da bi agencije bile spremne da je koriste?

Milos Mrvic said:
To bi bio napredak, pravi... ali treba imati u vidu da se npr od nekih 150 registrovanih agencija u Novom Sadu tek nekih 20-tak oglasava putem interneta, a mozda 4 ili 5 azurira svoje podatke (tu bi ti Vladimire mogao da posvedocis, verovatno imas uvid na svom portalu o tome). Dakle, hteo sam da kazem da agenti slabo koriste internet i njegove mogucnosti, mozda iz neznanja, mozda zbog toga sto sefofi ne zele takvu vrstu reklame jer ne znaju sta ona donosi...

Ovo bi mogao biti trenutak za pokrenuti takav vid decentralizacije u agencijama i videti sta ce biti, mislim da bi to bilo dobro!
Ovo za strikane dzempere i sveske... ja sam radio sa ljudima koji nece da rade preko kompjutera - hoce svesku. I ne mogu da im objasnim da je ovako lakse...
Citat: Ma kakav program, daj ti meni stavi na tablu 15 najaktuelnijih stanova da ja to vidim i da prodajem! I takav covek, koji je sad menadzer u jednoj agenciji (da ne navodim kojoj) lovi u mutnom, tuce na kvantitet, uzme 20 kupaca nedeljno i uradi 2, pa to je sasvim normalno, zar ne? A sto je upropastio ostalih 18, tj prepustio ih drugim agencijama to nema veze on se naplatio i gotovo.

Otisao sam daleko, ali je bit vazna: agencije u Novom Sadu nece da se modernizuju, a zbog toga ce i propasti, tj nece nista prodavati. Nema vise onoliko klijenata, ne moze se vise na kvantitet nista prodati. Nas nacin oglasavanja donosi rezultate uveliko. Ali nas agenti gore navedeni usporavaju dosta.

Javi se klijent sa sajta: video sam slike svidja mi se stan, odgovara mi cena, da li mozete pre mog dolaska da mi posaljete skicu stana na mail? Kaze agent moze, moze... i ne posalje mu zato sto ne zna! Nije to sto ne zna, nek me pita - poslao bi ja. Ali ne, taj klijent ocekuje skicu, ne dobije je, i sta kaze - pa ovi su neozbiljni preskacem sve njihove oglase. I onda ga taj agent nazove posle nedelju dana a on kupio vec nesto hvala, dovidjenja.
Poenta price je, nazalost da sve to jos kod nas jos u nezavidnom i pocetnom nivou.
Ja nemam tako losa iskustva u vezi sa internet marketingom, ali ipak najvece interesovanje i nnajveci broj ljudi me kontaktira preko oglasa u novinama koje dajem. Zato, trenutno, cim imam neku dobri ponudu, nesto sto mislim da ce privuci paznje, automatski to dajem u oglase u dneven novine. Taj nacin je veoma popularan ovdje. Ako otvorite bilo koju dnevnu novinu naci cete milione oglasa za stanove, kuce, placeve...
A sto se tice sajta za agente, to je strasna ideja, ali mislim da mora da prodje jos neko vrijeme da bi svi svatili vaznost.
Jelena, u pravu si za novine tj. verovano si u pravu posto iz prve ruke znas kakav je odziv, ali vidi recimo
ovaj post u kojem sam napisao nesto o trendu reklamiranja u stampanim medijima. Mnogo se pise i prica o tome ovih dana. Cinjenica je da novine, cak i televizija moraju da promene nesto jer definitivno gube oglasavacke dolare, evre i dinare.

Jelena said:
Poenta price je, nazalost da sve to jos kod nas jos u nezavidnom i pocetnom nivou.
Ja nemam tako losa iskustva u vezi sa internet marketingom, ali ipak najvece interesovanje i nnajveci broj ljudi me kontaktira preko oglasa u novinama koje dajem. Zato, trenutno, cim imam neku dobri ponudu, nesto sto mislim da ce privuci paznje, automatski to dajem u oglase u dneven novine. Taj nacin je veoma popularan ovdje. Ako otvorite bilo koju dnevnu novinu naci cete milione oglasa za stanove, kuce, placeve...
A sto se tice sajta za agente, to je strasna ideja, ali mislim da mora da prodje jos neko vrijeme da bi svi svatili vaznost.
Mislim da sajtovi trebaju biti jednostavni i dostupni. Voljela bi misljenje naseg sajta koji je jos u radi da se vdid da li nesto nedostaje ili se moze nesto novo staviti... Ocekujem Vase misljenje
A zar kod nas AGENTI ne nastupaju poprilično SAMOSTALNO? Šta agencija uopšte radi? Koga Klijenti znaju, VAS ili agenciju? Najverovatnije da za agenciju koju zastupate NIKAD NISU ČULI ! Jednostavno nikad nisu nešto prodavali da bi ih zanimalo ili su čuli ali im to ništa ne znači. Što znači da jedini u koga mogu eventualno da imaju poverenja ste VI drage moje kolege AGENTI. Zbog toga nije ni čudo što agenti na zapadu imaju svoj sajt ali nije poenta u JA pa JA nego u vašoj prezentaciji sebe kao profesionalca i osobe od poverenja. Kod nas bi agencije trebalo da služe kao uslužni servis AGENATA, a ne obratno. Prosta definicija: agencija je uspešna onoliko koliko su njeni AGENTI uspešni!
Agencija treba da podrzi agenta logisticki. Da obezbedi reklamiranje, infrstrukturu, kancelarije, kompjutere i sl. a u pravu si kad kazes da agenti treba da nastupaju donekle samostalno da bi mogli u potpunosti da demonstriraju svoje znanje i strucnost. Na zalost, bojim se da je u agencijama kod nas agentima dato malo slobode i da su svedeni na administrativce, verovatno s ciljem da budu lako zamenljivi. Ja mislim da je takav pristup pogresan i verujem da je agencija tu da bi uspesnom agentu olaksala posao, ali da se konacan uspeh na kraju ipak bazira na kvalitetu pojedinaca tj. agenata.

Aleksandar Đorđević said:
A zar kod nas AGENTI ne nastupaju poprilično SAMOSTALNO? Šta agencija uopšte radi? Koga Klijenti znaju, VAS ili agenciju? Najverovatnije da za agenciju koju zastupate NIKAD NISU ČULI ! Jednostavno nikad nisu nešto prodavali da bi ih zanimalo ili su čuli ali im to ništa ne znači. Što znači da jedini u koga mogu eventualno da imaju poverenja ste VI drage moje kolege AGENTI. Zbog toga nije ni čudo što agenti na zapadu imaju svoj sajt ali nije poenta u JA pa JA nego u vašoj prezentaciji sebe kao profesionalca i osobe od poverenja. Kod nas bi agencije trebalo da služe kao uslužni servis AGENATA, a ne obratno. Prosta definicija: agencija je uspešna onoliko koliko su njeni AGENTI uspešni!

Reply to Discussion

RSS

Značka

Učitavam...

Prva socijalna mreža u industriji nekretnina. Mreža Vam pomaže da stvorite poslovne veze sa kolegama i klijentima.

Rođendani

Rođendani Sutra

© 2012   Created by Vladimir Djacic.   Powered by .

Značke  |  Report an Issue  |  Terms of Service